Де є доцільним, економічно виправданим і зручним використання морозильних скринь?
Найчастіші споживачі цього обладнання:
- Магазини та супермаркети - як з самообслуговуванням, так і з торговлею через прилавок.
- Їдальні заводів, навчальних закладів, установ, організацій, бізнес-центрів.
- Кафе і фастфуд - усі невеликі підприємства громадського харчування.
- АЗС.
- Невеликі фермерські господарства.
- Жителі приватних будинків або квартир з великими кухнями і підсобними приміщеннями.
Чому саме «невеликі кафе», «невеликі фермерські господарства»? Тому, що коли йде великий товарообіг та/або зберігаються великі обсяги продуктів, то одними скринями або низькотемпературними шафами не обійдешся - тут вже потрібно обладнання іншого класу - холодильні камери з агрегатами.
Головні загальні характеристики, притаманні усім скриням:
- Компресійне охолодження;
- природня вентиляція;
- ручне відтаювання;
- електромеханічне керування;
- температурний режим не вище -18оС;
- дротові кошики дозволяють оптимізувати зберігання продуктів всередині скрині;
- внутрішнє освітлення дозволяє користуватися обладнанням в неосвітленому або недостатньо освітленому приміщенні.
За температурним режимом також випускаються скрині з температурами до - 45оС та - 85оС. Такі скрині називаються лабораторними або медичними, і призначаються вони для зберігання крову, плазми, і т.п. Це вже інший клас обладнання - медичне обладнання.
Будова кришки
Перша відмінність скринь - будова кришки. Від цього залежить призначення скрині.
1. Скрині з глухими кришками призначені тільки для зберігання заморожених продуктів. Кришка повинна бути виготовлена зі стійкого до подряпин полівінілхлориду. Бувають ларі із зовнішньої обшивкою кришок із харчової нержавіючої сталі.
2. Скрині з кришкою з прямого скла - це вже не тільки зберігання продуктів, а й демонстрація для покупців, а, іноді, й важливо, щоб була видимість продуктів для персонала, щоб, без підняття кришки і потрапляння теплого повітря в охолоджувану камеру, можна було ознайомитися з вмістом скрині.
3. Скрині з кришкою з гнутого або опуклого скла - це вже демонстраційне дизайнерське рішення для торгового залу. Оглядовість вище і естетичний вигляд краще, ніж у скрині з прямим склом. Але і ціна вище за рахунок ускладнення виготовлення.
Зараз вже випускається багато різновидів морозильних скринь, призначених для роздрібного покупця - для приватної особи. Зазвичай, ці скрині економ варіант - зниження ціни досягається здешевінням матеріалів виготовлення і складових частин. Для професійного застосування не радимо використовувати побутові морозильні скрині.
Розміри та об'єм
Основні характеристики, якими відрізняються усі скрині, це об'єм і розміри. Незаперечні переваги для покупки скрині для приватного користування:
- Об'єм скрині завжди вище, ніж у будь-якого побутового морозильника або морозильної камери.
- Довший термін експлуатації - кришка навіть після зношування ущільнювальних елементів прилягає щільніше, ніж у вертикальних моделях.
- Оскільки холодне повітря завжди тече униз, морозильна скриня економічніше морозильної шафи.
- Завдяки теплоізоляції скриня може стояти в холодному приміщенні.
Важлива характеристика, яка визначається кількістю і масою заморожених продуктів, що зберігатимуться - об'єм скринь.
Внутрішній або корисний об'єм виражається в літрах. Стандартні об'єми (плюс / мінус):
- 100 літрів
- 200 літрів
- 300 літрів
- 400 літрів
- 500 літрів
- 600 літрів
600-літрові ларі випускаються рідко. Найчастіше виробники воліють виготовляти такого обʼєма саме бонети для магазинів.
Габаритні розміри скринь бувають дуже різноманітні. Їх слід враховувати виходячи з форми і розмірів приміщення, де будуть встановлюватися ларі. Довжина скринь буває від 500 до 2000 мм, ширина від 500 до 1000 мм, висота від 850 до 1070 мм.
Загальний і корисний об'єм в морозильних скринях різниться менше, ніж у морозильних шафах. Чим вище теплоізоляція і товщі стінки скрині, тим менше частка корисного об'єму в загальному габаритному об'ємі і вище клас економічності.
Клас енергоефективності
Клас економічності або енергоефективності зазвичай маркується у побутового холодильного обладнання. Але деякі виробники скринь в розрахунку на роздрібного покупця теж здійснюють таке маркування. Зараз клас енергоефективності обчислюється за складною формулою і визначає енергоспоживання обладнання, а також є непрямим показником, наскільки якісно виготовлено обладнання, та чи застосовані новітні технології енергозбереження і сучасні теплоізоляційні матеріали.
Клас економічності холодильного обладнання буває від А ++ до Е.
Кліматичний клас обладнання
Важливою характеристикою є кліматичний клас обладнання. Це параметр, що характеризує температуру навколишнього середовища, при якій устаткування працює в робочому режимі. Кліматичні класи позначила Європейська Норма EN 441 для комерційних холодильних агрегатів. Кліматичний клас визначається температурним режимом всередині охолоджувальної камери при певній температурі навколишнього середовища і відносної вологості повітря:
- Кліматичний клас - 4, температура навколишнього середовища, + 30 ° С, відносна вологість повітря, 65%.
- Кліматичний клас - 4+ температура навколишнього середовища, + 35 ° С, відносна вологість повітря, 70%.
- Кліматичний клас - 5 температура навколишнього середовища, + 40 ° С, відносна вологість повітря, 55%.
Коментарі:
Рекомендовані статті