Промислове холодильне обладнання - чим воно відрізняється від побутового?
Двадцять років наша компанія продає обладнання для підприємств харчування: кафе, їдалень, ресторанів. І двадцять років виникає ця суперечка:
Наш клієнт - партнер - покупець обладнання думає про себе або вголос: "Чому я повинен переплачувати за промислове / професійне обладнання? Я візьму у тещі на дачі стару плиту і холодильник, куплю в якомусь Фокстроті або Комфі мікрохвильовку і шикарно відкриюся, почну рентабельний бізнес. "
Але це так не працює.
У кращому випадку, ось це ось все виходить у нього з ладу через кілька місяців. А далі три шляхи:
- або розробляти концепцію закладу, оплачувати проект з розрахованим на довгу роботу промислових холодильних та тепловим обладнанням, долати перше негативне враження у гостей закладу. Адже, як відомо, перше враження найважливіше.
- або продовжувати купувати кожен місяць нову мікрохвильовку, шукати розпродажі старого обладнання з закритих ресторанів, свідомо знижуючи планку для свого закладу і, відповідно, свої майбутні доходи.
- або плюнути і закритися "Не вийшло! Велика конкуренція!"
Так ось найправильніший шлях - відразу піти по шляху професіонала і створювати професійну кухню з промисловим холодильним обладнанням, професійним тепловим обладнанням, відповідно до санітарно-гігієнічними формами, з характеристиками, відповідними концепції закладу і планованому меню.
І так, чому побутове обладнання ламається на професійній кухні?
Розглянемо на прикладах промислового холодильного обладнання.
Механічні навантаження
Вузли і деталі не витримують темпу роботи бізнес підприємства. Промислове холодильне обладнання - скриня, холодильник, камера - повинні відкриватися по сто разів на дню. Рівне в стільки разів частіше, ніж побутової, наприклад, холодильник, у скільки разів частіше в ресторані або кафе готуються страви в порівнянні з домашньою кухнею. І жоден морозильник скриня для будинку або побутової холодильник не мають необхідного запасу міцності на п'ять або більше років безперервної роботи. П'ять і більше років - це стандартний термін експлуатації промислового холодильного обладнання в умовах безперервного виробництва страв і напівфабрикатів на професійній кухні.
Охолодження
У побутовому холодильному обладнанні головний упор робиться на економічність устаткування, на клас енергоспоживання. Устаткування з побутової потужністю просто не зможе підтримати потрібну температуру при постійній вивантаженні і завантаженні продуктів, напівфабрикатів і страв. Це просто інший вид агрегату.
Динамічне охолодження
Плюс в такому промисловому холодильному обладнанні як камери, шафи, вітрини, часто використовується примусова вентиляція для збереження заданої температури в охолоджуваному обсязі. Наприклад, в фармкомпанії в холодильниках температура повинна бути дуже точною і моментально відновлюватися після відкриття дверей. Але вони, слава богу, і не намагаються купувати побутові холодильники або ларі на відміну від рестораторів.
Теплоізоляція
Наступні аспект - товщина стінок.
Знову ж при підвищених навантаженнях профкухні і харчових виробництв для збереження потрібної температури в холодильному обладнанні потрібна підвищена товщина теплоізоляційного матеріалу. Промислові холодильники повинні витримувати температуру навколишнього середовища до + 43оС. Оскільки така температура може виникати в гарячому цеху ресторану, в закритому приміщенні, де розміщується холодильна камера з потужним моноблоком, що дмуть гарячим повітрям або в некондіціоніруемих магазинах в південних областях неньки.
Об'єм
Тут питання в обсягах, що зберігаються продуктів і напівфабрикатів.
Якщо у Вас денна прохідність закладу понад 50 осіб або площа торгового залу понад 100м2, то Вам доцільніше зберігати продукти в холодильних і морозильних камерах, а не завозити їх раз в один-два дня. Холодильні та морозильні камери мінімального розміру можуть використовуватися і в домогосподарствах, але це промислове холодильне обладнання для підприємств харчування та торгівлі з відповідними технічними характеристиками і конструкційними особливостями.
Матеріали
Не можна не згадати про матеріали виготовлення. Найкращі варіанти - це нержавіюча або оцинкована сталь, які ніколи не застосовуються в побутовому обладнанні. Для виробників побутових холодильників або скринь це занадто дорого і недоцільно. Там застосовуються в основному різноманітні види пластика, а оцинкована сталь - для полиць і кошиків, які безпосередньо стикаються з продуктами. Харчовий пластик виробники промислового холодильного обладнання застосовують тільки для холодильних вітрин економ класу і для морозильних ящиків, призначених для будинку. Тому що матеріали поверхонь і стінок обладнання на професійній кухні і в магазині повинні витримувати часту мийку та дезінфекцію агресивними миючими засобами.
Теплоізоляція здійснюється за допомогою щільного і важкого пінополіуретану щільністю не менше 40 кг на м3.
Тому до вибору промислового холодильного обладнання слід підходити дуже виважено, з урахуванням всіх параметрів. Чи не замінювати його побутовим. І консультуватися при покупці з фахівцями.
Наші фахівці допоможуть Вам зробити правильний вибір!
Коментарі:
Рекомендовані статті