Промислове холодильне обладнання - чим відрізняється від побутового?
Двадцять років наша компанія продає обладнання для підприємств харчування: кавʼярень, їдалень, ресторанів. І двадцять років виникає ця суперечка:
Наш клієнт - партнер - покупець обладнання думає про себе або вголос: "Чому я повинен платити більше за промислове чи професійне холодильне обладнання? Я візьму у тещі на дачі стару плиту і холодильник, куплю в якомусь найдешевшу побутову мікрохвильовку і шикарно відкриюся, почну рентабельний бізнес. "
Але це так не працює.
У кращому випадку, ось це ось все виходить з ладу через декілька місяців. А далі є три шляхи:
- або розробляти концепцію закладу, оплачувати проект з розрахованими на довготермінову роботу промисловим холодильним та тепловим обладнанням, долати перше негативне враження у гостей закладу. Адже, як відомо, перше враження найважливіше.
- або продовжувати купувати кожен місяць нову мікрохвильову піч, шукати розпродаж старого обладнання з ресторанів, що зачинилися, свідомо знижуючи планку для свого закладу і, відповідно, свої майбутні доходи.
- або плюнути і закритися "Не вийшло! Велика конкуренція!"
Так ось найправильніший шлях - одразу піти по шляху професіонала і створювати професійну кухню з професійним холодильним обладнанням, професійним тепловим обладнанням, що відповідають санітарно-гігієнічним нормам. А технічні характеристики відповідають запланованим навантаження, концепції закладу і запланованому меню.
Чому ж побутове обладнання виходить з ладу на професійній кухні?
Розглянемо на прикладах промислового холодильного обладнання.
Механічні навантаження
Вузли і деталі не витримують темпу роботи бізнес підприємства. Промислове холодильне обладнання - скриня, холодильник, камера - повинні відкриватися по сто разів на день. Якщо не більше. Рівно у стільки разів більше за побутовий, наприклад, холодильник, у скільки разів частіше в ресторані або кафе готуються страви в порівнянні з домашньою кухнею. І жодна морозильна побутова морозилка або холодильник не матимуть запасу міцності на п'ять або більше років безперервної роботи. П'ять і більше років - це стандартний термін експлуатації промислового холодильного обладнання в умовах безперервного виробництва страв і напівфабрикатів на професійній кухні.
Охолодження
У побутовому холодильному обладнанні головний акцент робиться на економічності устаткування, на класі енергоспоживання. Устаткування з побутової потужністю просто не зможе підтримати потрібну температуру при постійному вивантаженні і завантаженні продуктів, напівфабрикатів і страв. Це просто інший вид агрегатів.
Динамічне охолодження
До того ж в такому обладнанні як камери, шафи, вітрини, використовується примусова вентиляція для збереження заданої температури в охолоджуваній ємності. Наприклад, в фармацевтичних компаніях в холодильниках рівень температури повітря повинен бути математично точним і швидко поновлюватися після відкриття дверей. Але фармацевти, дякувати богу, і не намагаються купувати побутові холодильники або скрині. На відміну від рестораторів.
Теплоізоляція
Наступний аспект - товщина стінок.
Знову ж, при підвищених навантаженнях професійної кухні і харчових виробництв для збереження потрібної температури в холодильному обладнанні потрібна визначена товщина теплоізоляційного матеріалу. Промислові холодильники повинні витримувати температуру навколишнього середовища до + 43оС. Тому що така температура може виникати в гарячому цеху ресторану, в закритому приміщенні, де розміщується холодильна камера з потужним агрегатом, який дме гарячим повітрям, або в магазинах без кондиціонерів в південних місцинах нашої країни.
Ємність
Тут питання в обсягах продуктів і напівфабрикатів, які зберігаються зазвичай в харчовій промисловості і закладах харчування.
Якщо денна прохідність закладу понад 50 осіб або площа торгового залу понад 100 м2, то доцільніше зберігати продукти в холодильних і морозильних камерах, а не завозити їх постійно раз у раз. Холодильні та морозильні камери мінімального розміру можуть використовуватися і в домогосподарствах. Але створені вони як промислове холодильне обладнання для підприємств харчування та торгівлі з відповідними технічними характеристиками і конструкційними особливостями.
Матеріали
Не можна не наголосити на матеріалах виготовлення. Найчастішіі варіанти - це нержавіюча або оцинкована сталь, які ніколи не застосовуються в побутовому обладнанні. Для виробників побутових холодильників або скринь це занадто дорого і недоцільно. Там застосовуються в основному різноманітні види пластика, а оцинкована сталь - для полиць і кошиків, які безпосередньо стикаються з продуктами. Харчовий пластик виробники промислового холодильного обладнання застосовують тільки для холодильних вітрин економ класу і для морозильних ящиків, призначених для дому. Тому що матеріали поверхонь і стінок обладнання на професійній кухні і в магазині повинні витримувати часту мийку та дезінфекцію агресивними миючими засобами.
Теплоізоляція здійснюється за допомогою щільного і важкого пінополіуретану щільністю не менше 40 кг на м3.
Тому до вибору промислового холодильного обладнання слід підходити дуже виважено, ураховуючи усі параметри. Та не замінювати його побутовим. І консультуватися при покупці з фахівцями.
Наші фахівці допоможуть Вам зробити правильний вибір!
Коментарі: