Холодильний стіл - це універсальне обладнання для професійної кухні, яке поєднує функції виробничого робочого столу і холодильного обладнання для зберігання продуктів. З його призначенням пов'язані особливості його будови. Поверхня холодильного столу з харчової нержавіючої сталі повинна витримувати навантаження, передбачувані професійної кухнею:
- стійкість до механічних пошкоджень під час оброблення та нарізки продуктів,
- високі температури, коли на стільницю встановлюється розігрітий посуд з плити, печі, духовки,
- підвищена вологість,
- харчові кислоти і миючі засоби, що застосовуються на професійній кухні для дезінфекції та очищення.
Охолоджуваний об'єм всередині холодильного столу повинен виконувати функції професійного холодильника:
- підтримувати потрібну для зберігання продуктів температуру - тому традиційно для застосування на підприємствах громадського харчування виготовляють холодильне обладнання не з статичною, а з динамічною системою охолодження, яка передбачає обдув за допомогою вентиляторів і швидке відновлення потрібного температурного режиму навіть при частих відкриваннях дверцят столу в гарячому цеху їдальні або ресторану;
- стінки столу повинні бути достатньої товщини і теплопровідності, щоб уникнути пасивних тепловтрат;
- якщо ширина столу складає 700 мм (стіл відноситься до семисотої лінійки обладнання), то він є гастронормованим - всередину столу зручно розміщуються типові гастроємності з готовими стравами або продуктами, що дозволяє зробити процес приготування їжі безперервним.
Столи виготовляються різних розмірів, конфігурацій і об'ємів. Найчастіше використовуються стандартні холодильні столи, які розрізняються:
за шириною - буває 600 мм і 700 мм, рідше зустрічається 800 мм;
за довжиною - бувають дводверні, тридверні і чотири-, рідше, з огляду на особливості технологічного процесу, випускаються столи з шухлядами замість дверцят.
Висота завжди стандартна, ергономічна і відповідна до середніх показників - 850 мм.
Пропонуємо виготовлення холодильних та морозильних столів з нержавіючої сталі будь-яких розмірів і конфігурацій - згідно з плануванням кухні ресторану.
Розміри необхідного обладнання визначаються з урахуванням розміру і форми приміщення кухні.
За температурним режимом столи бувають, як і все холодильне обладнання,
- низькотемпературними або морозильними, з робочою температурою не вище -18оС;
- середньотемпературними -2оС …+10оС.
З необхідними кліматичними показниками зберігання продуктів харчування можна визначитися тут -
Температурні режими зберігання продуктів харчування
Доброї якості, зручні в експлуатації і витривалі столи виготовляються з наступними конструктивними особливостями:
- Не мають виступаючих за межами стільниці елементів, за які можна перечепитися, передній край стільниці закруглений.
- Корпус і двері з пінополіуретану або з іншого сучасного теплоізоляційного матеріалу з високими ізоляційними властивостями.
- Є високий бортик на стільниці для зручності роботи.
- Холодильні елементи виносяться в агрегатний відсік.
- Надійне обладнання пристосоване для тривалої експлуатації при підвищених температурах навколишнього середовища - витримує температуру не нижче +32оС, а холодильні столи з металевими дверима - не нижче +43оС.
Зараз багато виробників холодильного обладнання почали випуск демонстраційних холодильних столів - зі скляними дверима. Такі столи призначені скоріше для підприємств торгівлі, хоча область їх застосування може бути досить широкою:
- Бари
- Супермаркети
- Спеціалізовані продуктові магазини
- Фермерські магазини
- Ринки
- АЗС
В окрему групу варто виділити столи для піци. Їх виготовляють з гранитною охолоджуваною поверхнею, зручною для роботи з тістом і приготування піци. Іноді на них додатково встановлюються вітрини для топінгів.
Холодильні столи - це обладнання, що оптимізує технологічні процеси професійної кухні та заощаджує час і роботу співробітників.
Коментарі:
Рекомендовані статті